Koç Üniversitesi araştırmacıları, kış aylarında buzlanarak trafik kazalarına sebep olan ve tuzlama yöntemiyle iyileştirilmeye çalışan asfaltlar için yeni bir çözüm geliştirdi.

Her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiği veya yaralandığı trafik kazalarına sebep olan buzlanmayı engellemek için yola çıkan Koç Üniversitesi araştırmacıları, ‘buzlanmayan asfalt’ geliştirmeyi başardı.

Amerikan Kimyasal Üreticileri Birliği tarafından yayınlanan Industrial & Engineering Chemistry Research dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Koç Üniversitesi Tüpraş Enerji Merkezi (KUTEM) araştırmacılarının geliştirdiği yeni asfalt sayesinde, trafik kazalarını önlemek için tuzlama yöntemine başvurmaya gerek kalmayacak.

Dr. Seda Kızılel önderliğindeki araştırma ekibi, tuz potasyum formatını stiren-bütadiyen-stiren polimer ile karıştırdı ve ortaya çıkan karışımı asfaltın ana bileşeni bitümene ekledi. Ortaya hapsettiği tuzun salınımı kontrollü bir şekilde gerçekleştirebilen bir polimer bileşimi çıkarıldı.

Araştırma ekibi, dergiye verdikleri demeçte asfaltın trafik kazalarını azaltma potansiyelinin yanı sıra sunduğu avantajları şöyle açıkladı: “Tuz, yağmurda ve yoğun araç geçişlerinde kolaylıkla yolda eriyebilir. Çok miktarda kullanılması ekonomik değil, asfalta zarar veriyor, yaşayan organizmalara ve çevreye de olumsuz etkisi oluyor. Geliştirilen yeni bitumen birleşimi daha ekonomik, daha güvenli ve çevreye daha az zararlı.”

Buzlanmayı engelleyen bileşimin test ve araştırma aşamalarının tamamlanmasının ardından kara yollarında kullanılabilecek.

[video için tıklayın]